Epilepsie Assistentiehond

De Rol van een Epilepsie Assistentiehond

Epilepsie kan het leven aanzienlijk ontwrichten, zowel fysiek als psychisch. De lichamelijke effecten van aanvallen kunnen al zwaar en gevaarlijk zijn, maar de mentale impact, zoals angst voor het onverwachte, kan verlammend werken. Een epilepsie-assistentiehond biedt hierbij uitkomst. Deze honden kunnen een aanval voorspellen, wat cliënten in staat stelt tijdig een veilige plek op te zoeken en zo meer grip op hun leven te krijgen.


Wanneer is een assistentiehond nodig?

Niet iedereen met epilepsie heeft een assistentiehond nodig, net zoals niet elke visueel beperkte persoon een blindengeleidehond nodig heeft. De noodzaak hangt af van de frequentie van de aanvallen en de mate waarin iemand in het dagelijks leven vastloopt. Voor een hond is regelmatige inzet belangrijk; bij zeldzame aanvallen (bijvoorbeeld eens per jaar) kan de hond zijn vaardigheden verliezen. Bovendien moeten het welzijn van de hond en de zorgcapaciteit van de cliënt gewaarborgd zijn.


De mogelijkheden van een assistentiehond

  1. Waarschuwen voor aanvallen
    Epilepsie-assistentiehonden zijn getraind om chemische veranderingen (zoals de geur van adrenaline) en gedragsveranderingen bij hun baasje waar te nemen. Door deze signalen tijdig te koppelen aan een waarschuwingsgedrag, helpen ze valpartijen en verwondingen te voorkomen. Dit doorbreekt ook sociaal isolement, omdat cliënten met vertrouwen weer aan het dagelijkse leven kunnen deelnemen.

  2. Blijven bij de cliënt tijdens een aanval
    De hond blijft tijdens een aanval in de buurt, wat voor veiligheid en geruststelling zorgt. In de herstelfase biedt de aanwezigheid van de hond steun en helpt deze om sneller bij te komen. Dit is vaak minder stressvol dan hulp van andere mensen.

  3. Angst en stress verminderen
    Door hun voorspellende vermogen halen assistentiehonden veel van de onzekerheid rondom epilepsie weg. Alleen al de aanwezigheid van de hond verlaagt de hartslag en stress, wat een positief effect heeft op de kwaliteit van leven. Dit kan zelfs het aantal aanvallen verminderen.

  4. Meer zelfstandigheid
    De hond biedt veiligheid en helpt prikkels te verminderen, bijvoorbeeld door de focus van de cliënt te verleggen naar de hond. Dit maakt deelname aan dagelijkse activiteiten, zoals werken, school, en sociale evenementen, veel toegankelijker.

  5. Kalmerend en concentratie bevorderend
    Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het aaien van een hond stress verlaagt en de concentratie verhoogt. Dit helpt cliënten beter te functioneren in het dagelijks leven.

  6. Praktische hulp bij vergeetachtigheid
    Door geheugenproblemen kunnen belangrijke voorwerpen zoals sleutels of een telefoon kwijt raken. Een assistentiehond kan getraind worden om deze te vinden en aan te geven, wat veel frustratie en stress bespaart.


Een assistentiehond helpt het leven verbeteren

Een epilepsie-assistentiehond biedt mensen met epilepsie een kans om het leven weer op te pakken. Door aanvallen voorspelbaarder en het dagelijks leven veiliger te maken, ondersteunt de hond cliënten bij het herstellen van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en deelname aan de maatschappij.

Voor meer informatie of trainingstrajecten kun je contact opnemen met Stichting HERO via vragen@stichtinghero.nl of telefonisch via 06-14 79 89 99.